Ellen had een goedaardig knobbeltje laten verwijderen uit haar borst. Vlak na de operatie sprak zij met haar zus. Ellen zei dat ze van streek was door het feit dat er in haar gesneden was en dat zij het moeilijk vond om naar de hechtingen en het litteken te kijken. “Het lijkt wel of mijn borst een andere vorm heeft gekregen, het ziet er zo naar uit.” Haar zus antwoordde: “Ik begrijp wat je bedoelt, toen ik geopereerd was, voelde ik me ook zo.” Een vriendin van Ellen, tegen wie zij hetzelfde vertelde, zei: “Ik snap het wel, het is net of je lichaam is onteerd.” Toen Ellen haar man Paul vertelde hoe zij zich voelde, was zijn reactie: “Waarom overweeg je geen plastische chirurgie? Dan wordt het litteken minder zichtbaar en kan de vorm van je borst worden hersteld.”

Getroost voelen

Ellen voelde zich getroost door haar zus en haar vriendin, maar niet door haar man. Het tegenovergestelde eigenlijk, het maakte haar alleen nog maar meer van streek. Ze hoorde niet wat ze wilde horen: dat hij haar gevoelens begreep. Erger nog: hij vroeg haar om weer een operatie te ondergaan, terwijl ze hem net had verteld hoe vreselijk ze dat had gevonden. “Ik wil niet wéér een operatie!”, protesteerde Ellen, “het spijt me dat je het er niet mooi uit vindt zien!” Paul voelde zich gekwetst en verward door Ellen’s reactie. “Het maakt mij niet uit hoe het eruit ziet”, zei hij, “het stoort me helemaal niet!” “Waarom zeg je dan dat ik plastische chirurgie moet overwegen?”, vroeg Ellen. “Omdat je vertelde dat JIJ van streek was over hoe het eruit zag!”, antwoordde Paul.

Begrip versus advies

Ellen wilde begrip, Paul gaf haar advies. Hij nam de rol aan van probleemoplosser, iets wat veel mannen doen, terwijl zij alleen maar wilde dat hij begrip toonde voor haar gevoelens. Dit voorbeeld verklaart waarom mannen vaak gefrustreerd raken als hun goedbedoelde poging om het probleem dat hun vrouw aankaart, op te lossen, wordt beantwoord met boosheid en afkeuring. ‘Wat heeft het voor zin om te blijven praten over het probleem, als je het op kunt lossen?’, denken mannen.

Gevoel van verbinding

Vrouwen communiceren met als voornaamste doel connectie en intimiteit. Dat wordt hen al van jongs af aan meegegeven door andere vrouwen in hun directe omgeving. Met elkaar praten over problemen geeft vrouwen een gevoel van verbinding: ‘we zijn hetzelfde, je bent niet alleen’. Krijgen vrouwen advies, zoals mannen dat vaak onderling doen, dan voelen ze afstand: ‘we zijn niet hetzelfde, JIJ hebt de problemen, IK heb de oplossingen’. Dat mannen adviseren, is te verklaren omdat mannen communiceren met als voornaamste doel status/hiërarchie en onafhankelijkheid. Ook dat wordt hen van jongs af aan meegegeven door andere mannen in hun omgeving.

Begrip voor elkaars reacties

Weten dat mannen en vrouwen er verschillende communicatiestijlen op nahouden, zorgt voor meer begrip voor elkaars reacties. Op die manier kunnen vrouwen waardering tonen voor de oplossingen van hun mannen. Mannen zouden de tijd kunnen nemen om goed naar hun vrouw te luisteren voordat zij met een oplossing voor het probleem komen en zeggen: ‘Ik begrijp wat je bedoelt’.

 

 

 

Bron: You just don’t understand – Deborah Tannen