Jij of je partner is vreemdgegaan en jullie hebben besloten om bij elkaar te blijven en de relatie weer op te bouwen. Hoe doe je dat en wat zijn de valkuilen?

Boos en wantrouwig

De bedrogen partner is boos, angstig en wantrouwig. Bang dat het opnieuw gebeurt. Deze partner zal geneigd zijn de ander te controleren. De mobiele telefoon wordt in beslag genomen, e-mailverkeer en social media worden nauwlettend in de gaten gehouden, de partner wordt verboden alleen weg te gaan of anderen in huis te laten als hij/zij alleen is. Sommigen mensen installeren zelfs speciale software op de computer die exact registreert welke internetpagina’s de partner heeft bezocht. De partner die ontrouw is geweest, voelt zich vaak schuldig. Als hij/zij ervoor heeft gekozen om de relatie weer op te bouwen, zal hij/zij er alles aan willen doen om het goed te maken.

Angst en schuldgevoel

Controle houden uit angst dat het opnieuw gebeurt, je schuldig voelen over wat je hebt gedaan en alles accepteren wat de bedrogen partner wil; het is allemaal heel begrijpelijk. Het kost tijd om de wond van de ontrouw te helen en het vertrouwen weer terug te winnen. De één controleert en manifesteert zichzelf als slachtoffer, de ander laat zich controleren uit schuldgevoel. Twee strategieën die elkaar lang in stand kunnen houden, maar die op termijn geen oplossing bieden voor de problemen omdat ze zijn gebaseerd op angst en pijn.

Kies voor je eigen welzijn

Wil je je relatie weer opbouwen, kies dan voor je eigen welzijn. Geef de slachtofferrol op doe geen dingen uit schuldgevoel. Maak elkaar – hoe moeilijk ook in het begin – niet eindeloos verwijten. Op een bepaald moment is alles wel gezegd en heeft het geen zin om zaken steeds te herhalen. Baseer je gedrag niet op wat je wilt voorkomen, maar op wat je samen wilt bereiken. Stel samen positieve doelen. Kijk kritisch naar de ‘blauwdruk’ van jullie relatie. Hoe gingen jullie met elkaar om? Wat was daar prettig aan? Wat was de oorzaak van de ontrouw? Wat zou je graag anders willen? Vraag de ander wat hij/zij nodig heeft en geef het zonder daarover te onderhandelen*. Stel de liefde centraal, communiceer en neem de tijd om het vertrouwen weer te herstellen.

* Zie mijn blog ‘Geven wat de ander nodig heeft’