‘Ik heb er echt ALLES aan gedaan!’ is een veelgehoorde uitspraak van partners wiens relatie is stukgelopen. Bij navraag blijkt vaak dat zij er wel alles aan hebben gedaan, maar vooral alles wat zij dachten dat nodig was. Gebaseerd op hun eigen behoeften, niet op die van hun partner.

Invulling van behoeften

Mensen verschillen van elkaar als het gaat om de invulling van behoeften. Neem bijvoorbeeld LIEFDE. Daar heeft iedereen op zijn of haar manier behoefte aan en iedereen vindt het fijn om zich geliefd te voelen. Maar wat heb je nu specifiek nodig om liefde te voelen van een ander? Wat moet er gebeuren om je geliefd te voelen? In trainingen zeggen we wel eens gekscherend: ‘Ik voel als man liefde van mijn vrouw als zij – als ik thuis kom van werk – het eten klaar heeft, mij een biertje en mijn sloffen aanreikt en mij de komende uren niet aan mijn hoofd zeurt’. Hilariteit alom natuurlijk. Toch sta je ervan versteld wat je als antwoord krijgt als je mensen deze vraag stelt. Dit kan serieus zijn wat iemand nodig heeft. Het luistert vaak nauw. De één voelt liefde als hij of zij een cadeautje krijgt of een bloemetje, de ander heeft vooral een dikke knuffel nodig of wil minimaal tien keer per dag de woorden ‘ik hou van jou’ horen. Weer een ander heeft seks nodig om liefde van de ander te voelen. En dan hebben we het alleen nog maar over liefde als menselijke behoefte. De verschillen tussen mannen en vrouwen spelen hierbij een belangrijke rol.

Vraag wat de ander nodig heeft

Wil je je relatie of huwelijk naar een hoger level tillen, geef je partner dan niet wat jij prettig vindt om te krijgen. Vraag je partner wat hij of zij nodig heeft om zijn of haar behoeften vervuld te krijgen. Op het gebied van liefde, maar ook op het gebied van andere menselijke behoeften zoals zekerheid, belangrijkheid en groei. Het liefst zo specifiek mogelijk. Vervolgens geven beide partners elkaar wat zij nodig hebben in plaats van wat zij DENKEN dat de ander nodig heeft. Succes gegarandeerd!

90 Dagen Programma

Leer over de zes belangrijkste menselijke behoeften en hoe de verschillen tussen man en vrouw hier een rol in spelen. Wil je begeleid worden in dit traject? Maak een afspraak voor een gratis intakegesprek via deze website.