We hebben allemaal een beeld van onszelf, een overtuiging over wie we zijn en hoe we zijn. Die overtuiging hebben wij ons ooit eigen gemaakt. Misschien geloofden we wat onze ouders, docenten of naasten vroeger veelvuldig tegen ons hebben gezegd. Misschien hebben we het zelf geconcludeerd, op basis van onze eigen levenservaringen. Die overtuiging heeft zich vertaald in een identiteit. ‘Ik ben (nu eenmaal) ….. (vul maar in voor jezelf).

Identiteit is krachtig

Identiteit is heel krachtig. Vind je van jezelf dat je iets of iemand bent, dan zijn je overtuigingen, het gedrag wat je vertoont en de woorden die je gebruikt, volledig aan die identiteit verbonden. Het is je overtuiging dat je zo ‘bent’, je straalt het aan alle kanten uit. Mensen die van zichzelf vinden dat ze weinig zelfvertrouwen hebben, zullen altijd dingen ‘doen’ waaruit blijkt dat ze weinig zelfvertrouwen hebben. Niet goed uit hun woorden komen of stamelen bijvoorbeeld als zij iets in een groep moeten zeggen. Mensen die vinden dat ze lui zijn zullen altijd lui ‘doen’. Ze hebben vaak nergens zin in, sporten weinig of niet en praten en bewegen waarschijnlijk langzaam. Mensen die van zichzelf vinden dat ze sterk zijn, zullen ook sterk ‘doen’. Ze laten zo weinig mogelijk emoties zien, gebruiken stoere taal, ze dragen zelfs stoere kleding. Het geldt voor alle identiteiten die je je eigen maakt. Ook voor mensen die ervan overtuigd zijn dat zij heel succesvol zijn, veel zelfvertrouwen hebben of bijvoorbeeld mooie mensen zijn, geldt dat hun identiteit leidend is voor het gedrag dat zij vertonen en het gebruik van hun woorden. Herkenbaar?

Jezelf een nieuwe identiteit eigen maken

‘Ik ben nu eenmaal zo.’ is een uitspraak die je veel hoort als het gaat om identiteit. We noemen het ook wel ‘karakter’. Het goede nieuws is dat dat niet helemaal waar is. Ons brein is in staat om te veranderen, dat gebeurt bijvoorbeeld ook als we nieuwe dingen (aan)leren. Je hebt jezelf deze identiteit ooit eigen gemaakt, je kunt jezelf ook een nieuwe identiteit eigen maken. Waarom vasthouden aan iets wat je vroeger over jezelf hebt geloofd, maar wat nu niet meer realistisch is en waar je vandaag de dag misschien zelfs last van hebt? Denk eens het tegenovergestelde van hoe je nu over jezelf denkt. Misschien denk je: ‘Ik ben (nu eenmaal) dom/dik/lelijk’. Denk daarvoor in de plaats: ‘Ik ben slim/slank/mooi’. Zeg wat voor jou nodig is een aantal keren per dag tegen jezelf, hardop of in gedachten. Schrijf het op een Post It of in je agenda.

Tijd en oefening

Het herdefiniëren van jezelf, jezelf een nieuwe identiteit geven, vergt tijd en oefening. Dat geldt overigens voor iedere verandering. In het begin voelt het alsof het niet bij je past, als een te krap zittende jas. Dat klopt ook want je hebt nooit zo over jezelf gedacht. Belangrijk is dat je ermee door gaat, dat je het integreert. Misschien heb je inspirerende voorbeelden van mensen in je omgeving die ook een dergelijke verandering hebben doorgemaakt en kun je een eerste stap zetten! Heb je hulp nodig bij het herdefiniëren van jezelf? Maak dan een afspraak via de pagina Contact.