Mannen die vrouwen het hof maken, vrouwen die moeite doen om aantrekkelijk te zijn voor hun man, het lijken uitstervende rassen. Ben je aan het begin van je relatie nog hevig verliefd, dan doe je je stinkende best voor de ander. Mooie kleren, geurtje, kaarsje, wijntje. Maar na verloop van tijd komt er in een relatie vaak de klad in. Het werk, de zorg voor de kinderen, het huishouden, tussendoor nog even snel sporten. Voor je het weet zit je ’s avonds uitgeteld op de bank en ben je blij dat de kids eindelijk in bed liggen. Je hebt echt nergens meer zin in.

Verleiden, voeren, behagen, lokken

In de dierenwereld gaat het er anders aan toe. Verleiden, voeren, behagen, lokken. Het is een vast onderdeel van het leven. Vrouwelijke nachtpauwoogvlinders verspreiden een geurstof die een grote aantrekkingskracht heeft op alle mannetjes in de omgeving, mannelijke maskerwevers (kleine knalgele vogeltjes) bouwen complete woningen om vrouwtjes te lokken, de bijeneter (ook een vogeltje) toont zijn kunde als kostwinner door een potentieel vrouwtje bijen en insecten te voeren, en flamingo’s brengen elkaar in de stemming door een prachtige dans op te voeren. Zowel de mannetjes flamingo’s als de vrouwtjes flamingo’s! Lokroepen is ook een manier om iemand attent te maken op jouw aanwezigheid. Of het vertoon van de prachtige kleuren van je veren of je vacht. In de dierenwereld vechten mannetjes zelfs regelmatig om vrouwtjes. Tot de dood erop volgt soms. De ultieme beloning voor al deze verleiding? Een partner voor je winnen en…. PAREN!

‘Het gaat toch om het innerlijk?’

Terug naar de mensenwereld. Hoewel ik veel Casanova’s ken – zowel mannelijke als vrouwelijke exemplaren – die de kunst van het verleiden heel goed verstaan, hoor ik ook veel om me heen dat mensen het allemaal maar overdreven vinden. Iets voor het eerste jaar, als je nog verliefd bent. ‘Het moet toch vanzelf gaan?’ ‘Je moet me ook leuk vinden als ik een vuilniszak aan heb!’ Of: ‘Het gaat toch om het innerlijk?’. Allemaal excuses om op de bank te blijven zitten en niet je best te hoeven doen. Uiteindelijk resulteert het in een saaie, middelmatige relatie en een groeiende behoefte aan een spannende escapade. Met een ander welteverstaan.

Doe wat extra moeite

Breng de spanning weer terug in je eigen relatie, doe wat extra moeite en krijg er weer zin in! Zorg voor een goede lichamelijke hygiëne, doe een lekker geurtje op, verras de ander met een zelfgekookte maaltijd of een cadeautje, trek kleding aan die je partner aantrekkelijk vindt, neem een fleurig boeket bloemen mee (een roos tussen de tanden werkt nóg beter), verleid je partner met een dansje of een uit volle borst gezongen serenade, maak het huis mooi of laat je partner eens merken dat je soms best een beetje jaloers bent. Drie keer raden wat je beloning is…