Een man en een vrouw zitten bij een relatiecoach. “Ik kan niet omgaan met de angsten van mijn vrouw”, klaagt de man. “Als ze met mij praat over haar angsten, dan voel ik altijd dat het mijn verantwoordelijkheid is om deze op te lossen.” De vrouw reageert geïrriteerd: “Waar is het huwelijk goed voor als ik niet eens met mijn partner kan praten over wat belangrijk is voor mij? Soms word ik nerveus en dan wil ik met iemand praten. Daar word ik weer rustig van.”

Coach: “Ik weet het, dat is ook het probleem.” “Dat ik nerveus word?”, vraagt de vrouw. “Nee”, antwoordt de coach, “iedereen is wel eens nerveus. Het probleem is dat jij je man nodig hebt om zelf rustig te worden.”

Emotionele verbinding

‘Elkaar aanvullen’ en bevestiging bij elkaar zoeken is heel herkenbaar in relaties, niet alleen bij geliefden. We noemen het vaak empathie, maar dat is het eigenlijk niet. We verbinden ons emotioneel volledig aan elkaar teneinde onze eigen angsten snel en effectief te onderdrukken. Fijn toch, zou je zeggen? Maar er is een keerzijde. Partners worden afhankelijk van elkaar om zich goed te voelen, als een Siamese tweeling. Ze zijn constant bezig elkaars angsten terug te brengen, de ene keer de één, de andere keer de ander. Dat kan lang goed gaan, totdat er iets emotioneel ingrijpends plaatsvindt. Meestal is geen van beiden dan nog in staat de ander voldoende te steunen. Wankelt de één op emotioneel vlak, dan wordt de ander ook instabiel.

Zelfvertrouwen en zelfwaardering

Werken aan je eigen zelfvertrouwen en zelfwaardering is de oplossing. Op eigen benen kunnen staan en in je eigen kracht blijven. Zo blijven de emoties van de ander bij de ander en kun je steun geven omdat de ander het nodig heeft, niet omdat jij het nodig hebt. Dit betekent natuurlijk niet dat je niet meer met een ander kunt meeleven of meevoelen, je hebt het alleen niet meer nodig om jezelf goed te voelen. Je doet het omdat je het zelf wilt, een bewuste keuze. Patricia Frye heeft er ooit een mooie uitspraak over gedaan: ‘Two halves do not make a whole when it comes to a healthy relationship. It takes two wholes’.